Hvad bruges kompositmaterialer til?

Kompositmaterialer er materialer, der er sammensat af flere andre materialer. Dette gøres for at opnå særlige egenskaber, som for eksempel at gøre noget lettere eller stærkere. Derfor bruges kompositmaterialer ofte til produkter, hvor det er vigtigt, at opnå en lav vagt eller høj styrke. Nogle almindelige kompositmaterialer er epoxy, kulfiber, glasfiber og polyester. Produkterne efterspørges især af gør-det-selv personer, som for eksempel håndværkere og kunstnere. I det følgende får du en gennemgang af noget af det, som du kan bruge disse materialer til.

Epoxy

Man kan godt sige, at materialet epoxy er en form for lim med en meget høj styrke. Det dannes af de to kemikalier, der kaldes en base og en hærder. Når basen og hærderen blandes sammen dannes et stærkt og stift materiale: epoxy. Længden af hærdningsprocessen varierer mellem et par minutter til et par timer. Nogle gange skal materialet også opvarmes i hærdningsprocessen for at opnå en endnu højere styrke. 

Epoxy danner blandt andet materialet art resin, som anvendes af kunstnere. Kunstnere kan for eksempel lakere deres malerier med art resin for at få et højglans look. Derudover anvendes art resin også til at støbe ting. Med dette materiale kan du lave kreative elementer på møbler, som for eksempel dit bord. Du kan også lave smykker, hvori der er støbt rigtige blomster. 

Epoxy bruges også til lave det populære New Yorker gulv. Man bruger epoxymaling til at lave gulvet. Dette er et virkelig flot gulv til køkkener, garager eller lokaler, hvor man gerne vil have et industrielt look. Epoxy gulve er grå, men du kan købe flere forskellige grå nuancer.  

Der findes mange forskellige former for epoxy, herunder epoxy maling, art resin, klar epoxy, lamineringsepoxy og meget mere. 

Polyester og glasfiber

Nogle andre kompositmaterialer er polyester og glasfiber. Polyester bruges ofte til støbning. Med glasklar indstøbningspolyester kan du for eksempel støbe kreative detaljer i møbler eller lave en skulptur, hvori noget er støbt. Derudover bruger gør-det-selv båd entusiaster polyester og glasfiber til at reparere deres glasfiberbåd.